Als je een moestuin hebt, dan heb je in de oogsttijd vaak zoveel overschot dat je niet meer weet wat je ermee aan moet. Groenten zoals courgette, pompoen en paprika zijn heel geschikt om in te maken. Het is een geweldige manier om groenten op te maken en zo minder voedsel te verspillen. Dit recept is snel klaar en smaakt zalig, bijvoorbeeld met nasi (in plaats van atjar).
Nodig voor 8 potten:
2 kilo gemengde groenten (bijvoorbeeld courgette, pompoen, kool, wortel, ui)
500 ml natuurazijn
500 ml water
300 gram suiker
1 tl mosterdzaad
kruiden naar keuze (b.v dille, peterselie, rozemarijn, dragon)
Bereiding:
Was en snijdt de groenten in gelijke stukjes van 1 á 2 cm. Breng het water met de azijn en suiker aan de kook, totdat de suiker is opgelost. Doe alle groente hierin en laat 3 minuten meekoken. Giet af en vang het kookvocht op. Laat afkoelen.
Doe de groenten met ruim kookvocht in een gesteriliseerde pot of weckpot. Doe de kruiden en het mosterdzaad erbij. Sluit de deksels stevig en laat afkoelen.
De smaken komen na 2 weken écht goed tot hun recht, maar ik kon zo lang niet wachten en heb dezelfde avond al een potje bij het avondeten geserveerd.
Het smaakte toen al heerlijk! Je kunt de potten zeker een half jaar bewaren.