Ingrediënten voor 24 minimuffins:
120 gr yoghurt (Griekse yoghurt of soja yoghurt voor veganistische muffins)
50 ml koolzaad- of zonnebloemolie
geraspte schil van 1 citroen (mag meer als je van citroen houdt)
80 ml citroensap
100 g witte basterdsuiker
1 tl. vanille-extract (of 1 zakje vanillesuiker)
200 g volkoren tarwemeel
100 g amandelmeel
1 tl. bakpoeder
snufje zout
2 el. maanzaad
Glazuur (optioneel): 75 g poedersuiker, 1-2 el. citroensap
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng in een kom de yoghurt met de olie, citroensap en -rasp, suiker en vanille-extract. Voeg tarwemeel, amandelmeel, maanzaad, bakpoeder en zout toe. Schep dit door het yoghurtmengsel tot een egale massa. Het mengsel moet stevig zijn, maar nog wel van een lepel aflopen. Als het te vast is, voeg dan een scheutje melk of karnemelk toe.
Schep het beslag in de vormpjes. Bak ze 15-20 minuten, tot ze goudbruin zijn en terugveren als je ze indrukt.
Laat de muffins een paar minuten in hun bakvorm afkoelen. Haal ze dan uit de bakvorm en laat ze op een taartrek helemaal afkoelen.
Als je ze wilt glazuren, meng dan de suiker met het citroensap tot een glad, schenkbaar glazuur. Verdeel het met een lepel of met een spuitflesje over de afgekoelde muffins.