Sommige recepten blijven altijd bij je. Zo ook dit gemakkelijke recept met zalm.
Het is één van mijn favoriete recepten dat bij ons thuis (vooral in de herfst) een paar keer op tafel komt. Het fijne aan dit recept is dat het gezond én een complete maaltijd is, dat het niet kan mislukken en bovendien erg lekker is!
Ingrediënten (voor 4 personen):
4 verse zalmfilets (met of zonder huid)
1,5 kilo aardappels, geschild en gehalveerd
2 dikke prei
4 el fijngehakte peterselie
1 el verse of gedroogde tijm
2 el mosterd
150 ml melk
50 gr boter
zout & peper naar smaak
Verder nodig: een grote ovenschaal
Bereiding:
Kook de aardappelen met wat zout in 20 minuten gaar.
Snij intussen de prei en was ze en laat ze uitlekken in een vergiet. Stoof ze samen met de tijm zachtjes in de helft van de boter in een koekenpan (ca. 10 minuten). Schenk in de laatste 2 minuten de melk en mosterd erbij. Doe het preimengsel over in een bakje en zet apart.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
Verwijder eventueel de huid van de zalm en bak de zalmfilets kort aan één zijde aan in de resterende boter. Sprenkel wat olijfolie in de bodem van de ovenschaal en leg de zalm op de ongebakken kant erin. Strooi de peterselie over de zalm en breng op smaak met peper.
Giet de aardappelen af, doe het preimengsel erbij en stamp tot een smeuïge stamppot. Begraaf de zalm onder de preistamppot en plaats de ovenschaal 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Eet smakelijk van deze zalige zalmschotel!