Ik geef je hier mijn favoriete recept voor een hartige taartbodem. Hij smaakt bijzonder lekker door de toevoeging van Parmezaanse kaas en dragon. Je kunt er eindeloos mee variëren! In dit recept vul ik hem met broccoli en zachte geitenkaas. De zoete tomaatjes en basilicum maakt het helemaal af.
Ingrediënten:
Deeg:
150 g koude boter
300 g bloem
50 g geraspte Parmezaan
2 tl gedroogde dragon
ca. 5 el koud water
Vulling:
1 broccoli, in roosjes
cherry tomaatjes (een handvol)
200 gram zachte geitenkaas
100 gram geraspte belegen kaas
4 eieren
3 takjes basilicum
1 el gedroogde tijm
Plus: een quichevorm van Ø25 cm.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180oC.
Meng voor het deeg de bloem, boter, zout, Parmezaanse kaas en dragon in een kom. Snij met 2 messen de boter tot kleine stukjes. Voeg ca. 5 eetlepels koud water toe. Kneed het deeg met een koele hand tot een gladde, egale massa. Als het te droog is, nog wat water toevoegen. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een cirkel en leg deze voorzichtig in de ingevette quichevorm. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met een blindbakvulling (b.v. gedroogde bonen). Bak de bodem in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de bonen en bak de bodem nog 5 minuten tot hij stevig, maar nog niet bruin is.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de broccoli in minuutje beetgaar, spoel ze koud af en laat ze uitlekken.
Bereid de vulling voor. Klop de eieren los met de geraspte kaas en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Verdeel de broccoli over de bodem en giet het eimengsel er over. Verdeel er tenslotte de geitenkaas en de tomaatjes over en besprenkel met de tijm. Als laatste leg je de blaadjes basilicum erop.
Afbakken in 20 minuten, tot het ei gestold is en de bovenkant goudbruin kleurt.
Lekker met een frisse venkel/bladsalade