Mocht je op zoek zijn naar een lekker recept met aardpeer: deze quiche is echt zalig! De combinatie van (jonge) prei met het aardse en romige van aardpeer werkt heel goed. Door de prei te stoven in wijn krijgt ze veel smaak en dat maakt de quiche heel bijzonder. Succes gegarandeerd!
Ingrediënten (voor een quiche van ca. 20×30 cm):
6 dunne, jonge prei (of 3 dikke)
250 gr aardpeer
1 sjalotje en 2 teentjes knoflook
1 rol bladerdeeg
1 bakje naturel roomkaas
2 eieren
100 gr geraspte kaas
paar takjes tijm (of 1 el gedroogde)
75 ml witte wijn
100 ml groentebouillon (van tablet)
zout, peper, nootmuskaat
Plus: ovenschaal of bakvorm
Hoe maak je het:
Schil de aardpeer en kook ze in zout water in ca. 20 minuten gaar. Doe over in een schaal en stamp tot puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en zet apart om af te koelen.
Was de prei en snijdt een deel van het groene blad af, laat de eerste 5 cm groen zitten. Snijdt in de lengte doormidden. Verhit een eetlepel olijfolie in een grillpan en grill de gehalveerde stengels prei totdat ze bruine strepen hebben. Doe dit in 2 porties. Haal de gegrilde prei uit de pan. Snipper het sjalotje en de knoflook en zet in wat olijfolie in de grillpan op zacht vuur aan. Blus na ca. 3 minuten af met de witte wijn. Zet het vuur hoger en laat kort koken. Voeg de bouillon toe en leg daarna alle gegrilde prei terug in de pan. Leg ook de takjes tijm erbij. Op zacht vuur laten stoven, dit duurt ca. 10-15 minuten. Haal de prei uit de pan, laat even uitlekken zodat het meeste vocht eruit is.
Verwarm de oven voor op 200 C (hete lucht)
Bekleed de vorm met bladerdeeg. Meng de roomkaas en 2 eieren door de aardpeerpuree tot een smeuïge massa. Verdeel dit mengsel over de bodem. Leg de uitgelekte prei erin en verdeel de geraspte kaas erover. Plaats de quiche in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de quiche in ca. 30 minuten tot de vulling gestold is en het bladerdeeg goudbruin.