Nog een leuk recept, gemaakt met de mega courgette van 3 kilo, die ik deze zomer uit mijn (oppas)moestuin mocht oogsten. Lekkere combinatie met hazelnoot. Met dank aan mijn ‘soepvriendin’ Dita uit Amerongen!
Ingrediënten
Voor het deeg:
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram tarwemeel
150 g koude boter
50 g geraspte Parmezaanse kaas
2 tl gedroogde dragon
1 tl zout
150 ml koud water
Voor de vulling:
1 grote courgette (liefst uit de moestuin) in stukjes
1 ui in stukjes
3 teentjes gehakte knoflook
1 eetlepel verse (of gedroogde) tijm
75 g geraspte oude kaas
100 gram gehakte hazelnoten
4 eieren
200 ml slagroom
Plus: een ingevette quichevorm van Ø25 cm of 12 mini quiche vormpjes
Bereiding:
Meng voor het deeg de bloem, meel, boter, zout, dragon en Parmezaanse kaas tot een stevig deeg. Als het te droog is voeg je een beetje water toe. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.
Dan de vulling: smoor de courgetteblokjes met de ui, knoflook en tijm zachtjes gaar in ca. 10 minuten. Meng in een kom de eieren met de room en 2/3e deel van de geraspte kaas. Naar smaak peper toevoegen. Zout is niet nodig, dit zit al in het deeg én in de kaas.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
Stuif wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een lap van ca 3 mm dikte en leg dit in de ingevette quichevorm. Voor mini quiches steek je ronde vormpjes uit met een kommetje. Eerst gaan we de bodems blind voorbakken. Dit lijkt veel werk, maar het eindresultaat is een heerlijk knapperige bodem! Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met gedroogde bonen of speciale blindbakvulling en bak ze 10 minuten. Haal uit de oven en bak daarna nog 5 minuten zonder bonen.
Vul de voorgebakken bodems met de vulling. Verdeel tenslotte de hazelnoten en resterende kaas erover. Bak de taartjes af in 20 minuten tot het ei gestold is en de bovenkant goudbruin kleurt.
Serveer de quiches met een groene salade.