Deze gezonde salade kan als maaltijd op zichzelf, maar is ook heerlijk bij gegrilde kip of voor bij de BBQ. Rode biet is erg gezond. Het bevat weinig calorieën, maar is rijk aan vitamines en antioxidanten. Het bevat vitamines C, B1 en biotine en daarnaast kalium, mangaan en foliumzuur. In dit recept gebruik ik rauwe biet, die met een mandoline in dunne plakjes wordt geschaafd.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 krop bladsla (gewone sla en/of eikenbladsla, rucola)
2 rijpe tomaten, in stukjes
200 gram sperzieboontjes
1 grote of 2 kleine bietjes
2 bosuitjes, gesneden
1 blikje tonijn
handje verse kruiden (peterselie, dille, tijm)
dressing ( 2 el olijfolie, 2 el wijnazijn, 1 tl honing, ½ tl mosterd)
Aan de slag:
Begin met het schillen van de bietjes. Snijdt of schaaf ze met de mandoline in dunne plakjes. Maak een marinade van balsamico azijn met honing en laat de plakjes marineren (30 min, liever langer).Kook in de tussentijd de sperziebonen tot ze beetgaar zijn. Breek grote bonen in 2 stukken.
Was de sla en scheur in stukjes. Meng de dressing erdoor en leg de sla in een grote ondiepe schaal. Meng er de dressing door. Verdeel de tomaat, sperzieboontjes, gemarineerde bietjes, bosui, tonijn en kruiden erover.